понедељак, 28. децембар 2009.

Баклава-грклан

1кг кори за баклава
фил:
Се мешаат 500 гр ореви (пола толчени а пола мелени),
2 раце гриз,2 раце шекер,1 ванила
Кората се става на влажна салфета (натопена во вода ,исцедена и истресена)
Се завиткува и така се прават три кори кои стојат здиплени.
Се зема првата кора,се отвора,се прска со зејтин,
се става на 2/3 фил,се става тенко сукало и се витка во ролат
(во почетокот заедно со салфетката,додека почне) .
Тој се собира како грклан и се вади сукалото.
Се става во подмачкана тепсија за печење.
(треба да собере 2 реда во плехот)
Се сечат краевите за да се израмни.
Пред печење се премачкува со 1 растопен маргарин и
се попрскува со 1 чаша кисела вода.

Баклава грчка

1,5 кг кори за баклава
Фил:
1 л млеко (за посна стави вода )
8 лажици шекер,
1 пакетче гриз,
1 лажица какао,
100 гр суво грозје,
1 ванилин,
Кора од непрскан лимон и
толчени ореви 150 гр.
Свари 1l млеко (малку одземи од млекото),со шекер и
потоа мешајќи додавај гриз и вари да се згусне.
Потоа додај ги останатите состојки и измешај.
Потоа реди една врз друга 4 кори (секоја прскај ја со 1 лажица зејтин).
Со нож се делат на 5 ленти.
На крајот од секоја лента се става по 1 лажица од филот
Од секоја лента со виткање (лево,право па десно итн) се прават триаголници
кои се редат во подмашкана со зејтин тепсија каде ќе се пече.
Од горе пак се премачкуваат со зејтин
Се пече на 150 степени.
Кога ќе се олади се прелива со млак шербет направен од:
2,5 кг шекер додадени во 1,5 кг зовриена вода и врие 10 мин а потоа
кога се олади малку се додава сок од 1 лимон.

субота, 26. децембар 2009.

Колач со сушено овошје

Потребно е:
5 јајца ,150 гр шекер,1 филџан (од кафе) зејтин,200 гр брашно,
150 гр урми,150 гр смокви,150 гр суво грозје,150 гр ореви (сецкани)
1 пециво,1 ванила

Се матат јајцата ,се додава шекерот (мешан со ванила) и се мати да се растопи шекерот.
Се исклучува миксерот и се додава (мешајќи со лажица),брашното помешано со прашокот за пециво,сувото грозје,оревите и сецканите урми и смокви кои се валкани во брашно за да не се лепат.
Се става смесата во тепсија (подмачкана со зејтин и попрскана со брашно)и се пече на 180 околу 25 мин.
За полесно може 5 јајца да се матат со 3/4 чаша (за млеко) шекер,1 ванила
и да се додаде 1 чаша брашно со 1 пециво , 1 филџан (за кафе) зејтин,
а потоа ,по 1 чаша од овошјата и да се пече на 180 до 200 , 20 мин.

субота, 5. децембар 2009.

Ледени коцки

Се матат убаво 8 јајца,8 лажици шекер,
Се додава постепено мешајќи 8 лажици брашно
3 лажици какао,1 прашок за пециво.
Се пече во подмачкан плех.
Врз него се истура шербет од :250 гр шеќер со
300мл вода да зоврие
фил:1/2 л млеко да зоврие ,
а 1/2 л млеко ладно се меша со 13 лажици брашно
Мешајќи се додава смесата во зовриеното млеко и
се додаваат 3 пакетчиња ванила
Одделно се мати 1,5 гр маргарин со 250-300 гр шекер
Ова се додава на кремот кога ќе се олади
Глазура:200 гр чоколада се топи со 10 лажици зејтин на тивок оган

ИШЛЕРИ

8 јајца
7 филџани шеќер, 3 филџани зејтин
3 -/- млеко , 3 -/- брашно ,4 -/- мелени ореви
1 ванила,1 пециво
Се меша и пече во подмачкан плех.
Со чашка се вадат кругови
Врз нив се става фил од:
125 мл вода
200 гр шеќер
3 филџани мелени ореви
100 гр чоколада за готвење
2 лажици маргарин
(ова заедно зоврива)
Се додаваат ронките од тортата.
Врз филот може ореви,може вишни и сл.

КОРИ СО МАК И ОРЕВИ

500 гр. кори,

Фил за кори:

 200 гр. мелен мак,
150 гр. мелени ореви,
750 мл. млеко,
100 гр. шеќер,

Прелив за кори:

250мл-300мл млеко
200 мл зејтин,
100 мл кисела вода,
7 лажици брашно и
1 пециво.
Се става една кора,се премачува со  течноста (3 лажици).Врз неа се става  втора ,премачкана со течноста и трета кора исто премачкана со течноста. 
Се мачкаат со фил од мак варен со млеко ,ореви и шекер.
Се витка во ролат,се става во плех од рерна обложен со хартија за печење.
Така се редат сите ролати (има обично 6).Се посипуваат со остатокот од течноста, се сечат и се печат на 180 степени 25-30 мин.
Готовите ролатчиња се попрсекуваат со шеќер во прав.

Медени коцки

1/2 маргарин (може свинска маст)
3-4 лажици мед.
200 мл. млеко
200 гр. шеќер
Ова се топи на оган и се лади.
Се додава 450 гр. брашно со 1 лажичка сода бикарбона,
Се меси и дели на три топчиња.
Се расукува и се пече на три пати. (една кора 3-5 мин.)

Корите се мачкаат со крем од: 1/2 маргарин, 1/2 л. млеко, 4 лажици густин, 1 лажица брашно,1 рендан лимон и 1 ванила,1 пакетче цимет2.

Одозгора се прелева со чоколаден прелив или прелив направен од 4 лажици какао 4-5 л шеќер, 4-5 чаши вода и мала лажичка маргарин.


Мачмалов

6 жолчки со 200 гр шеќер се матат и се додава:
2 филџани зејтин(кафени),
3 -/- млеко
3,5 -/- брашно
2 л какао ,1 ванила и 1 пециво

Се пече околу 20 мин на 180
Се премачкува со мармелад

Се матат 6 белки и по 5 мин се додава 15 лажици шеќер
Се става врз тестото и се пече на 150 малку

Од горе глазура од 6 лажици млеко + 4 лажици зејтин
+ 3 лажици какао+3 лажици шекер (може+1 лажичка маргарин)

Торта -велигденска

1/2кг бисквити
мала конзерва ананас
150 гр сецкани ореви
150 гр суво грозје
250 гр маргарин(или путер)
250 гр шеќер во прав
2 готови шлага(или хопла)

Бисквитите се мелат,ананасот се сецка ,се мешаат и
се додава суво грозје,оревите и сокот од ананас.
Се обликува како јајце и од горе 2 шлага(матени) и
разнобојни бомбони или мрвици

Колач Брзи гонзалес

4 јајца
15 лажици шекер
1 филџан (од кафе) зејтин
1 -/- млеко
1 пециво,1 ванила
15 лажици брашно

Се пече во подмачкана тепсија
Кога ќе се олади се сече на коцки
се прелива со фил од :
1/2 маргарин,7 лажици шекер
3 лажици какао
Ова да зоврие и да се истури врз изладен пандишпан.
Од горе се прска со кокос

Колач посен со јаболка

6-7 големи лупени и рендани јаболка
2 чаши (за млеко) шекер
1 мало пакетче(20 гр) сода бикарбона
1 мало пакетче цимет
1 ванила
(Ова измешано стои 2 саати,но не мора)
Се додава:
2 чаши(од кафе) зејтин
2 чаши (од млеко) брашно со 1 прашок за пециво
Се пече и лади.
Се мачка со мармелад.
Од горе прелив од:
4 лажици зејтин,4 лажици шекер
4 лажици какао и 4 лажици вода.



Баклава (редена)

За голем плех треба:
1 кг кори за баклава
за фил се мешаат:500 гр ореви
5 лажици шекер
цимет,ванила
Корите се редат во подмачкан плех така што се попрскуваат со зејтин
и на секои 2-3 кори става од филот
Се пече и кога ќе се излади се прелива со млак шербет од
1кг шекер и 1 л вода

Кифлички посни (варени)

1,5 кг брашно
2 стасани квасци
(стојат малку во чаша со топла вода со 1 лажица шекер и 1 лажица брашно)
200 гр зејтин ,
7 лажици шекер
2 лажици сол
700 мл вода
Се покрива со најлон да стаса убаво.
Се дели на 10 дела
Се сучи кора и се дели на 8 дела
Се витка кифла и се става во вода па во сусам.
Се редат во подмачкана тепсија
Меѓу нив се става маргарин .Стасуваат и се печат убаво(да зацрвенат малку)

Колачи посни - пиварки

6 филџани (од кафе) зејтин
3 филџани -/- пиво
1 пециво,2 ванили , кора од лимон и
брашно колку да се замеси помеко тесто.

Се расплескува малку од тестото на рака
се става оревче (или суво грозје,или рендано и упржено јаболко).
Се стегнува раката да стане топче и се реди во тепсија за печење
(од долу да биде страната што е лепена).
Се печат и се валкаат  во прав шекер.
Може место во прав шекер, да се валкаат во шербет ,а потоа во кокос.
 
Втора верзија:
 
4 шољи (од кафе -помали) бело вино ,
8 шољи зејтин,
2 пецива,
2 ванили,
1 кг брашно.
Се замесува тесто се сучи,се сече на квадрати ,на секој квадрат се става малку џем и јатка орев и се завиткува кифла,а место кифли може да се завртат краевите нагоре и да се притиснат и така да се стават во тепсија на хартија за печење.
Се печат на 160 степени околу 20 мин.

Колачи посни

1 кг брашно (може помалку)
1/2 квасец (да не кисне само да се размати)
1 пециво, 1 ванила
2 чаши зејтин
1 чаша вода (може бело вино)
3 лажици шекер
Се меси и сучи кора,се сече на квадрати,
се става мармалад и оревче,
се преклопува и реди во тепсија за печење
Испечени се валкаат во шекер.