1,5 кг кори за баклава
Фил:
1 л млеко (за посна стави вода )
8 лажици шекер,
1 пакетче гриз,
1 лажица какао,
100 гр суво грозје,
1 ванилин,
Кора од непрскан лимон и
толчени ореви 150 гр.
Свари 1l млеко (малку одземи од млекото),со шекер и
потоа мешајќи додавај гриз и вари да се згусне.
Потоа додај ги останатите состојки и измешај.
Потоа реди една врз друга 4 кори (секоја прскај ја со 1 лажица зејтин).
Со нож се делат на 5 ленти.
На крајот од секоја лента се става по 1 лажица од филот
Од секоја лента со виткање (лево,право па десно итн) се прават триаголници
кои се редат во подмашкана со зејтин тепсија каде ќе се пече.
Од горе пак се премачкуваат со зејтин
Се пече на 150 степени.
Кога ќе се олади се прелива со млак шербет направен од:
2,5 кг шекер додадени во 1,5 кг зовриена вода и врие 10 мин а потоа
кога се олади малку се додава сок од 1 лимон.
понедељак, 28. децембар 2009.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар