уторак, 23. јануар 2018.

Колач Марија

5 јајца,
5 мали шољи шекер (околу 1 чаша)
3 мали шољи зејтин,
4 мали шољи млеко,
3 мали шољи мелени ореви,
6 мали шољи брашно со 1 пециво,
1 ванила.
Се пече на 200 степени во подмачкан со маргарин или на хартија за печење во плех од шпорет.
Кога ќе се дигне намали на 150 степени.
Кога ќе биде готово се лади додека се прави филот.
Фил:
3 мали шољи шекер зоврива со
3 мали шољи млеко.
Се додава 200 гр чоколадо и стои 5 мин .
Потоа се додава 150 гр маргарин ( или путер) и
 200 гр мелени ореви (или кокос).
Кората се боцка со вилушка и се става од горе филот.
Од горе се посипува со мелени ореви.

1 коментар:

  1. Многу е успешен,многу излегува ,вкусен е и често го правам.

    ОдговориИзбриши