500 гр кори,
Материјал:
200 гр мелени ореви ,
100 гр мелени лешници,
100 гр мелени бадеми,
4 лажици шекер,
4 лажици гриз,
2 ванили,
125 гр путер,
125 ml зејтин,
сок и кора од 1/2 портокал,
Материјалот се меша.
Путерот се топи со зејтинот.
Се прскаат по две кори и се става од филот ,а потоа се виткаат ролати.Се сече и се пече.Ако остане од путерот од горе се потураат корите.
Се потура со топол шербет ладната баклава.
Шербет:
250 мл вода,400 гр шекер,1/2 сок и кора од портокал,1 ванила и 2 лажици мед.Шекерот зоврива со вода.
Оревите,бадемите и лешниците ги мелев во блендер (сецко).Не ставив кора од портокал и може помалку путер за прскање на корите.За шербет ставив 1,5 чаша шекер и 3 чаши 0д 250 мл вода.Ја печев на 150 1/2 час и малку да зацрвени на 200 степени.За поубаво виткање употребив дебела игла за плетење.
ОдговориИзбришиБеше многу убава и вкусна.