недеља, 11. март 2012.

Колач со цели јаболка

ПРИПРЕМА
Се сечат на пола јаболка ,
-се делат на пола и се длабат
( а може и цели да се излупат и издлабат)
-се редат во големо тенџере (од 5 кг) обложено со
хартија за печење и попрскано со шекер
-се полнат со ореви мелени или сецкани
-се прскаат со шекер (околу 200 гр вкупно)
-се печат да зацрвенат
-се вади тенџерето и се мачка со путер од страните
-Се потура со пандишпан направен од
5 јајца(посебно белки посебно жолчки) така што
прво се матат белките ,се додава 5 лажици шекер
и се мати да стане цврст шлаг.
Се исклучува миксерот и се додаваат 5 лажици брашно и се меша .
Се пече уште 15 мин и се превртува во чинија за торта.
Од горе се премачкува со матен шлаг или хопла.

Нема коментара:

Постави коментар