понедељак, 19. март 2012.

Колач Израелски

Материјал
4 јајца
400 гр шекер
150 мл масло
150 мл млеко
1 пециво
3 чаши (200 гр) брашно
2 лажици мед
1 лажица цимет
1 лашиче морско оревче
100 гр суви смокви
60 гр суви урми
100 гр суво грозје

Урмите и смоквите се сецкаат и се попрскуваат
со брашно за да се не лепат
Се кршат јајцата ,се вадат жолчките внимателно и се ставаат во чаша.
Се матат белките да се добие бела пена ,а потоа се додава
шекерот и се мати да стане цврст снег,па се додаваат жолчките и се мати уште малку.
Се исклучува миксерот.
Се додаваат маслото млекото и се меша со лажица.
Се додава со сеење брашното помешано со пециво и се мати со лажица.
Се додава медот циметот,морско оревче и се меша со лажица.
Се додава и сецканото суво овошје и се меша со лажица.
Се става во тепсија бр 32 ,подмачкана со путер и се пече на 200 степени, 35 мин.

1 коментар: