петак, 21. фебруар 2020.

Баклава грчка

Потребно е 1,5 кори за баклава,
1 кг млеко (малку намали),
8 лажици шекер,1 пакетче гриз,
1 лажица какао,
1 пакетче суво грозје,
1 ванилин шекер,
кора од 1 лимон и ореви толчени по потреба.
Ова се вари малку додека се згусне добро.

По 3-4  кори ( секоја попрскана со зејтин) се делат на 5 дела (ленти).
На крајот од секоја лента се става по 1 лажица од филот и се виткаат како триаголници.

Од горе пак се прскаат со зејтин ( вкупно се троши скоро 1 литар зејтин) .
Шербет:
2,5 кг шекер ,1,5 литар вода и сок од лимон.
(Во врела вода се додава шекерот и врие 10 мин и се потураат ладните баклави со пола од шербетот а другата половина од шербетот врие уште 10 мин да се подзгусне , се додава лимоновиот сок и се потураат баклавите).

1 коментар: