петак, 21. фебруар 2020.

Торта домашна и падобранци.

8 јајца(посебно белки),
8 лажици шекер со 1 ванилин шекер,
6 лажици брашно и
6 лажици мелени ореви.
Се пече на хартија во голем плех 15 мин на 200 степени.
Се превртува во истиот плех и се вади веднаш хартијата.
Се сече на три ленти кои се премачкуваат со фил и
 се редат една врз друга.
Фил:
Се матат 5 жолчки ,8 лажици шекер,1 пудинг од чоколада и 50 мл млеко.
Матениот материјал се додава во 300 мл врело млеко и се меша да се згусне.
Додека е топло се додава 100 гр чоколада за готвење и 150-200 гр мелени ореви и се меша.
Кога ќе се олади се додава 100 гр изматен путер и се меша.

Од останатите белки може да се прават падобранци.

5 белки мати тврдо и додај 200 гр шекер и 250 гр мелени ореви ,мешајќи полека со миксер.
Потоа се додаваат 3 лажици брашно и се меша со лажица.
Со лажиче се вадат пуслици и се редат на хартија за печење.
Се пече на 120 степени ,35 мин и се вадат.
Се лепат со фил направен од 4 лажици шекер,2 лажици млеко,2-3 штангли чоколада и  3 лажички путер кои се мешаат на тивок оган да се згуснат како еурокрем.

1 коментар:

  1. Многу вкусна,лесно се прави , има убав состав ,а може да се направат и падобранци од останатите белки.

    ОдговориИзбриши