Материјал:
6 белки,
150 гр шекер,
150 гр путер,
150 гр брашно,
150 гр мелени ореви.
6 белки се матат со 3 лажици шекер во цврст снег.
Во друг сад се мати 150 гр маслац со 3 лажици шекер до светла пенаста маса,а потоа тука се додава 150 гр брашно (со сеење) и 150 гр мелени ореви и 1/3 од снегот од белки мешајќи со миксер на најмала брзина.
Се исклучува миксерот и постепено се додаваат останатите белки мешајќи со шпатула ,да се изедначи .
Потоа се става во подмачкана со путер тава (30x20) и се пече 15 мин на 180 степени.
Се попрскува со малку шербет или рум и се премачкува со крем.
Крем:
Во едно тенџере се мешаат 6 жолчки,6 лажици шекер,6 лажици брашно,2 кесички ванилин и 100 мл ладно млеко.
Во тоа се додава 600 мл врело млеко и се меша да се згусне.
Прелив:
3 лажици шекер,50 гр путер (или 3 лажици зејтин) ,6 лажици млеко и 100 гр чоколада се топат и се прелива преку кремот кога е оладен.
Нема коментара:
Постави коментар