200 gr свинска маст,
150 гр путер,
1 филџан зејтин,
2 јајца и 2 жолчки,
3 ванили,
1 пециво,
ореви и лешници (сецкани ситно во сецко),
суво грозје сецкано,
4 лажици шекер
околу 1 кг брашно.
Се замесува потврдо тесто ,се сучи кора околу 0,5 см и со мала чашка се вадат колачи кои се ставаат во плех ( може на хартија) и се печат на 180 степени 15-20 минути.
Може да се лепат со мармелад кога ќе се оладат.
II начин:
1 кг брашно, 500 гр свинска маст, 8 лажици шекер,(може лимон) , 2 јајца ,2лажици млеко, 2 жолчки, шекер во прав,мармелад и три 3 ванили.
Маста шекерот и ванилите се матат да побели и да стане пенасто.
Се додаваат јајцата, жолчките и млекото и се мати уште 5 до 6 мин да се соедини со маста.
Се замесува тесто и на работна површина се развлекува прво со раце, а потоа со сукало се прави кора 1 см дебела.
Се вадат кругови со чашка.
Се печат 10 мин на 180 на плех со хартија, а потоа се лепат по 2 со мармелад, кои се валкаат во прав шекер.
Нема коментара:
Постави коментар