субота, 16. јануар 2010.

Пита со тиква

1 кг брашно,
1/2 l млеко (од него малку се одзема за да стаса со квасец ),
15 лажици зејтин,
3 лажици шекер,
1 лажиче сол,
1 јајце

Се замесува тесто кое се удира 30- 40 пати.
Кисне околу 1/2 саат.
Се прават топчиња со дијаметар околу 5 см.
Се посипуваат со брашно и се расукуваат колку мала чинија.
Се премачкуваат со путер и се ставаат по три една врз друга .
Се ставаат на побрашнета даска или тепсија и се оставаат во фрижидер .
Се ренда тиква (1 од долгите тикви) и се додаваат 2 лажици цимет и 4 лажици шекер
Од малите кори што се во фрижидер се расукуваат поголеми правоаголни ,врз кои
се ставаат по 2-3 лажици од тиквата и се виткаат ролати кои се ставаат во подмачкан плех во кој ќе се печат на 200 околу 1/2 саат.

Нема коментара:

Постави коментар