понедељак, 28. децембар 2009.

Баклава-грклан

1кг кори за баклава
фил:
Се мешаат 500 гр ореви (пола толчени а пола мелени),
2 раце гриз,2 раце шекер,1 ванила
Кората се става на влажна салфета (натопена во вода ,исцедена и истресена)
Се завиткува и така се прават три кори кои стојат здиплени.
Се зема првата кора,се отвора,се прска со зејтин,
се става на 2/3 фил,се става тенко сукало и се витка во ролат
(во почетокот заедно со салфетката,додека почне) .
Тој се собира како грклан и се вади сукалото.
Се става во подмачкана тепсија за печење.
(треба да собере 2 реда во плехот)
Се сечат краевите за да се израмни.
Пред печење се премачкува со 1 растопен маргарин и
се попрскува со 1 чаша кисела вода.

2 коментара: