6 филџани (од кафе) зејтин
3 филџани -/- пиво
1 пециво,2 ванили , кора од лимон и
брашно колку да се замеси помеко тесто.
Се расплескува малку од тестото на рака
се става оревче (или суво грозје,или рендано и упржено јаболко).
Се стегнува раката да стане топче и се реди во тепсија за печење
(од долу да биде страната што е лепена).
Се печат и се валкаат во прав шекер.
Може место во прав шекер, да се валкаат во шербет ,а потоа во кокос.
Може место во прав шекер, да се валкаат во шербет ,а потоа во кокос.
Втора верзија:
4 шољи (од кафе -помали) бело вино ,
8 шољи зејтин,
2 пецива,
2 ванили,
1 кг брашно.
Се замесува тесто се сучи,се сече на квадрати ,на секој квадрат се става малку џем и јатка орев и се завиткува кифла,а место кифли може да се завртат краевите нагоре и да се притиснат и така да се стават во тепсија на хартија за печење.
Се печат на 160 степени околу 20 мин.
Нема коментара:
Постави коментар