субота, 5. децембар 2009.

Колачи посни - пиварки

6 филџани (од кафе) зејтин
3 филџани -/- пиво
1 пециво,2 ванили , кора од лимон и
брашно колку да се замеси помеко тесто.

Се расплескува малку од тестото на рака
се става оревче (или суво грозје,или рендано и упржено јаболко).
Се стегнува раката да стане топче и се реди во тепсија за печење
(од долу да биде страната што е лепена).
Се печат и се валкаат  во прав шекер.
Може место во прав шекер, да се валкаат во шербет ,а потоа во кокос.
 
Втора верзија:
 
4 шољи (од кафе -помали) бело вино ,
8 шољи зејтин,
2 пецива,
2 ванили,
1 кг брашно.
Се замесува тесто се сучи,се сече на квадрати ,на секој квадрат се става малку џем и јатка орев и се завиткува кифла,а место кифли може да се завртат краевите нагоре и да се притиснат и така да се стават во тепсија на хартија за печење.
Се печат на 160 степени околу 20 мин.

Нема коментара:

Постави коментар