петак, 6. август 2010.

Торта Чоколадна

I тип
Црн фил:

10 гр какао, 200мл вода,200 гр шекер зоврива и се додава100 гр чоколадо и 1 лажица маргарин.

Тесто:
8 белки се матат со 100 гр шекер и се додава
 3 лажици презли или мелени бисквити,
3 лажици брашно и
 5-6 лажици од црниот фил.
Се пече на 200 степени на плех со хартија.

Жолт фил:
Се мати 250 гр маргарин и се додава на црниот фил.,
100-120 гр шекер во прав,8 жолчки (една по една) се матат на пареа додека не се згуснат и се ладат,а кога кога ќе се оладат се додаваат кај црниот фил.
Се меша целиот фил со миксер.
Тестото се дели на три дела и се филува.

 II тип:

10 јајца,
500 гр чоколадо,
1 маргарин,
250 гр шекер во прав,
4 лажици брашно или презла,
1/2 лажица пециво,
3 ванили.

Маргаринот се мати со прав шекер.

чоколадото се топи со 100 гр вода.

Се матат 10 жолчки со 250 гр шекер во прав на пареа.

чоколадата се става во матениот маргарин и се додаваат десетте жолчки.

Се дели на два дела.
Едниот се трга на страна а во другиот се додава 10 матени белки
4 лажици брашно и 1/2 лажичка пециво.

Се пече и сече на три ленти и се филува со тргнатиот фил.

Нема коментара:

Постави коментар