среда, 17. јануар 2024.

Распукани колачи

 200 гр темно чоколадо, 

1и1/4 шоља брашно,

1/2 лажица цимет,

1/2 лажица ѓумбир,

1 прашок за пециво, 

100 гр путер, 

2 лажици маџун, 

1 шоља кафеав шекер, 

1 ванилин, 

2 јајца,

 1/4 шоља млеко или јогурт, 

1/2 шоља шекер во прав. 

Чоколадото се топи врз пареа. 

Се меша брашното со зачините и пецивото.

Путерот се мати со маџун, шекер и ванила.

 Се додаваат јајцата, стопеното чоколадо и на крај брашното и млекото.

Во фрижидер да стои 1 час. 

2) Се вадат од фрижидер и се обликуваат топчиња кои се валкаат во прав шекер.

Се редат во плех  на растојание неколку см меѓу нив. 

Се печат на 175 степени 12 мин. 

Нема коментара:

Постави коментар