среда, 28. октобар 2009.

Торта Катерина

I дел- (2 пати)
4 јајца се матат со 4 лажици шекер и се додава 4 лажици мелени ореви и 2 лажици мелени бисквити
Се пече 15 мин на 180
II дел
5 белки се матат со 5 лажици шекер
се додава 3 лажици брашно,1 чаша сецкани ореви и 1 чаша сецкано суво грозје и се пече
Фил:

1/2l млеко зоврива и во него се додава мешајќи постепено смеса од изматени

 5 жолчки,5 лажици шекер,5 лажици густин (или брашно или пудинг чоколаден) и малку ладно млеко и се меша да се згусне.

Пред крај се додаваат 2 лажици путер и една табла чоколада и се меша да се изедначи.

Потоа се ренда од горе чоколада.

II варијанта за фил:
5 жолчки мати со 10 лажици шекер во прав на пареа и додај 250 гр матен путер и 1 табла топена чоколада
Се вари пудинг од чоколада(1 чаша млеко за 1 пак пудинг) и кога ке се олади се меша со филот
потоа се филува и од горе се ренда чоколада.

Нема коментара:

Постави коментар