четвртак, 29. октобар 2009.

КАДАИФ

I начин;
Се реди кадаиф во подмачкана тепсија и се попрскува со зејтин,цимет,ореви и суво грозје.
пак ред кадаиф итн ( неколку слоја),но најгоре не се ставаат ореви и суво грозје за да не загорат.
Се пече подолго од 1 час на 100 степени.
Се потура со млак шербет откога ќе се олади кадаифот.
Шербет:
1 кг и 200 гр шекер со 1 л вода малку зоврива.

 II начин
500 гр кадаиф се реди во плех од рерна
Се става пола од кадаифот и се пече на 150°
да се зацрвени малку.

-Се достава и другата половина и се пече уште
околу 1 сат да се зацрвени на 150
°.
-Кога ќе се извади се ставаат ореви и суво грозје.
Може да се потури со малку зејтин или путер.
Кога ќе се олади се потура со млак шербет
добиен со зовривање на од 1 кг шекер со 1,2 кг вода.
Ореви и суво грозје може да се додадат и
кога ќе се олади кадаифот.


2 коментара: