недеља, 1. новембар 2009.

БАКЛАВА Копенхаген

-1/2 кг. кори за баклава, 4 јајца. 200 гр. мелени ореви, 125 гр. путер, 250 гр. маргарин, 1 кг. шеќер, 1/2 прашак за пециво, 1 ванилин, 1 лимон.
-плехот се премачкува со зејтин и се редат корите (половина) прскајќи ја секоја кора со маргарин.
-ПРВ ФИЛ
-се растопува путерот на оган и се додава 100 гр. шеќер и 2 јајца со постојано мешање.
-се додава прашок за пециво, ванила, лимунов сок и 13 лажици брашно.
-кога тестото е добро изедначено се става на корите.
ВТОР ФИЛ
-2 цели јајца со 100 гр. шеќер се матат. Потоа се додаваат ореви. Ова се сипува преку првиот фил. Преку ова се редат останатите кори, при што секоја кора се прска со растопен маргарин и се води сметка да остане маргарин за горе.
-се сече и се попрскува со останатиот маргарин.
ШЕРБЕТ
-1 кг. шеќер зоврива со 750 мл. вода. Кога ќе се олади се прелива ладната баклава.

1 коментар: