четвртак, 13. март 2014.

Еклери

5 шољи вода и 2 шољи зејтин врие 5 мин и се трга.На тоа се додава 150 гр брашно и се меша да се изедначи.
Кога ќе се олади се додаваат 4 јајца и се меша да се изедначи.
Со лажица се ставаат на подмачкан плех со зејтин на 200 степени па се намалува да се допече.
Фил:
Од 2 кг млеко се одзема 1/2 кг за кремот.
Во 1/2 литар млеко се додава 15 лажици густин,5 лажици брашно, 2 јајца,40 лажици шекер и 2 ванили и се меша.
Ова се додава во млеко што врие со постојано мешање со миксер.
Се филуваат еклерите,а од горе се потураат со топена чоколада.
(Ладни еклери се полнат со топол крем)

Нема коментара:

Постави коментар