уторак, 9. март 2010.

Торта со ореви и чоколада

8 јајца , 8 лажици шекер, 3 лажици брашно со 1/2 пециво
8 лажици мелени ореви,2 лажици млака вода

Се прави пандишпан кој се пече на 200 ,15 мин во
тепсија во која има ставено хартија за печење.

Во 50 мл млеко се додаваат 8 лажици шекер и се меша на оган .
Кога ќе се загрее се додава 250 гр чоколада искршена на парчиња
и се меша додека се растопи.

Во друго тенџере ставаме 200 мл млеко да зоврие ,
додаваме 300 гр мелени ореви мешаме и оставаме да се лади.

Пандишпанот го сечеме на три ленти кои ги мачкаме со растопената чоколада

250 гр путер се мати со 200 гр шекер во прав и се додава кај оревите и се меша.

На чинија ја ставаме едната лента и ја мачкаме со филот од ореви.
Врз неа ја ставаме другата лента ,па третата и тие премачкани со филот.
Од горе украсуваме со 300 мл слатка павлака.

Нема коментара:

Постави коментар