уторак, 9. март 2010.

Колач посен

700 гр. брашно се меша со 200 гр. омекнат маргарин ( или 1 кг, брашно со 250 гр. маргарин) и се додава 1 квасец стасан со 1 лажица шекер, 1 лажица брашно и 200 мл. вода. Се меси тестото и стасува. Се дели на 5 дела-топки и стои 2 часа.
I фил: Во малку вода се вари 250 гр. мелен афион, 150 гр. шекер и 1 рендана кора од лимон.
II фил: Во малку вода се варат 300 гр. мелени ореви со 100 гр. шекер, 50-100 гр. суво грозје и 2 лажици мед.
III фил: 1 кг. јаболка се лупат, рендаат и динстаат со 1 лажица цимет.
IV фил: мармалад од сливи, кајсии, вишни и шипка.
Во подмачкан плех се реди: кора од тесто, четвртиот фил (мармалад), кора па трет фил (јаболка) кора втор фил (ореви), кора прв фил (афион) и на крај кора. Се пече 45 мин. на температура од 180 степени и се сече откако убаво ќе се излади. Откако ќе се испече може да се стави глазура од чоколадо, прав шекер или друго.

Нема коментара:

Постави коментар