уторак, 9. март 2010.

ТОРТА ЧОКОЛАДНА

Се зоврива 2 дл. вода. Се додава 200 гр. шекер и се меша да се растопи.
Се додава 100 гр. какао и 100 гр. чоколадо за готвење. Се меша и се трга од оган.

Осум белки се матат со осум лажици шекер со миксер.
Откако добро ќе се измати, се додаваат мешајќи со лажица
4 лажици презла, 7 лажици мелени ореви, 1 пециво и 4 лажици од
приготвениот фил со какао и се става да се пече на 170 околу 25 мин.

Осумте жолчки се матат со 100 гр. шекер на пареа и се остава да се лади .
1 путер се мати со 100 гр. шекер во прав и се додава во матените жолчки.
Оваа смеса се додава кај филот со какао и се меша.
Пандишпанот се сече на три ленти и се филува.
За полесна подготовка може да се стават жолчките кај белките откако
тие ќе бидат убаво изматени со шекерот,а путерот во чоколадниот фил додека е топол да се растопи.
Ако е редок филот стави уште мелени ореви или кокос или мелени бисквити.

Нема коментара:

Постави коментар